leadboard premotaj roman Ivica Milarić

Kako nisam postao dete idiot

Sećam se prvog puta kada me je baka vodila na kampovanje. 

Imao sam samo devet godina, a nikada nisam proveo ni jednu noć u šatoru. Živeli smo blizu ivice šume, ali su moji roditelji bili suviše zauzeti ispijanjem Koka Kole koja je prepuna šećera i gledanjem serija poput Seks i Grad, uprkos činjenici da su kasnije epizode, posebno kada se pojavi onaj Burger, dosta slabije. Jednostavno, sve im je bilo bitnije od mene i nisu marili da li znam da zapalim vatru od mokrog pruća i mrtvih žaba. A ja? Ja sam igrao video igre i sufovao na internetu. Još gore, nikada nisam čitao ekološke blogove i još mnogo gore, nikada nisam kliktao na njihove obilate Adsens oglase.

Sve se to promenilo jedan dana kada me je posetila baka iz Klankenfurtena na Majni. Ona je otišla davnih dana iz rodnog kraja i živela u Nemačkoj. Iako je bila u srcu tehnologije i preciznosti, nije zaboravila svoje korene i snagu divlje prirode.

Umesto da mi kaže bilo šta, baka je razvalila vrata od moje sobe, istrgla mi Gejmboj iz šaka i razbila ga sekirom u komade.
 (Dalje)

Zbirka "Nešto diše u mojoj TortII" dostupna

Nastavak elektronske antologije horor priča domaćih autora ponovo je dostupan kao PDF, naravno, u besplatnom obliku.

 (Dalje)

Ian Benks i roman "Fabrika osa"

Kada razmišljam o ovom romanu, na pamet mi padaju poređenja sa dečačkom avanturističkom pričom. Frenk, mladić na početku tinejdžerskih godina, živi sa ekscentričnim ocema na izolovanom škotskom ostrvu, a dane provodi igrajući se sa improvizovanim eksplozivima i razmišljanjima o sosptvenoj proročkoj religiji koju je samostalno stvorio, a koja se, između ostalog, bazira na mrtvim životinjama. 
 (Dalje)

Goran Skrobonja i “Čovek koji je ubio Teslu”

Pre nekoliko nedelja završio sam roman “Čovek koji je ubio Teslu” Gorana Skrobonje. Pre toga, od Skrobonje sam čitao samo “Sveti rat”, novelu koja je objavljena na internetu (iako je, ako sam dobro shvatio, pre toga izašla u časopisu “Emitor”). Teško mi je da iznesem razmišljanja o romanu bez malo otkrivanja radnje, tako da ukoliko ne želite bilo šta da saznate o zapletu, sada je vreme da prestanete da čitate.

Ništa

Nastali smo iz ničega, i vraćamo se u ništa. Pre nego što smo se rodili, bili smo istinski niko i ništa. 

Kada si dete, svet je jedno veliko ništa, sastavljen od mnogo malih ništa. To je jedna od prvih reči koju čujemo, pre nego što i znamo šta su reči. Kada plačeš zbog gladi, majka će te utešiti i reći da nije to ništa, nakon čega ćeš početi da jedeš. Ili nećeš. Ali u svakom slučaju, ta glad koju osećaš, to nije ništa.

Priča "Udovi" i konkurs "Jahači Apokalipse"

Pre 16 meseci raspisan je konkurs grupe SF-Serbia za priču/strip fantastike, naučne fantastike i horora, na temu Jahača Apokalipse. Prošle nedelje, objavljeni su rezultati i bilo mi je veoma drago da vidim da je moja priča "Udovi" sakupila najviše poena prema proceni žirija!  (Dalje)

Erlend Lu i roman "Fvonk"

Do sada sam imao priliku da čitam delo "Dopler" istog autora. Dopalo mi se, pre svega zbog ciničnog pristupa ideji otuđenja u veoma bogatom i isto tako neočekivano smotanom društvu kako Lu prikazuje Norvešku. Međutim, delo "Fvonk" me je mnogo više oduševilo od starijeg romana - razmišljanja o evoluciji norveškog grupnog nesvesnog u ovom delu su izvrnute do gotovo genijalnog nivoa. (Dalje)

"Premotaj roman - Ekspert" kao besplatan PDF

Prošlo je šest meseci od kako je rukopis za moj kratak roman po imenu "Ekspert" pretvoren u Android aplikaciju i postavljen na Google Play. Ovo sam uradio da bih čitaocima omogućio malo drugačije iskustvo književnog dela - aplikacija je nudila (i dalje nudi) mogućnost da "premotavaju" tekst i preskaču delove koji im nisu zanimljivi, a da pri tome ostaju u kontaktu sa širom pričom. (Dalje)

Artur Miler i roman "Obična žena"

Ovo delo je zaista roman koji može da se pročita u jednom danu, budući da je stvarno kratak (verovatno je zapravo u pitanju novela, ali pošto nisam siguran u tu podelu, neka ostane roman). Milerovo ime mi je dobro poznato, iako nisam čitao ni jedno njegovo delo - uticaj koji je ostavio na američku popularnu kulturu prevazilazi njegovu reputaciju književnog autora. (Dalje)

Marko Šelić i roman “Zajedno sami”

“Iznenađenje - svi ste mrtvi!”, mogao bi da se nazove narativni manevar koji se često viđa u filmovima, serijama, a najduže od svih medija, prisutan je u književnosti. Roman Marka Šelića po imenu “Zajedno sami” koji sam nedavno pročitao bazira se na istom konceptu, ali koji je provučen kroz “balkanski” filter.

Marko Savić, novi direktor

Marko Savić ulazi u kancelariju za konferencije vozeći se na skejtbordu. Sredovečni muškarci i žene upravnog odbora sede oko velikog stola i posmatraju ga licima lišenim svake emocije.
 - E braćale i braćalice - Marko skače sa skejta i zavaljuje se u fotelju na pročelju. - Ja sam Marko Savić, novi direktor. Kakvi ste mi, osim što ste jako ono, mnogo ste bre matori. (Dalje)

Ričard Matison i roman "Komešanje odjeka"

Metison je veoma poznat američki pisac, pre svega zbog filmskih adaptacija svojih dela, prvenstveno romana "Ja sam legenda". Osim tog dela, nisam ništa drugo čitao do "Komešanja odjeka" i nakon završetka, dobio sam samo utisak o autoru koji je u svoje vreme pokušao da napiše savremeni natprirodni triler, ali bez previše truda. 

Marija Semjonova i roman "Vukodav"

Odavno nisam čitao čistu epsku fantastiku, ali nakon ovog romana, sumnjam da ću se uskoro vraćati ovo žanru. 

Ne paničite - vaš sin je postao novi selektor

Oduvek ste imali osećaj da znate sve o fudbalu.
Činilo vam se da imate neobjašnjiv osećaj da je Hose Murinju vaš davno izgubljeni brat, ili vi njegov. 
Taktike, poznavanje slabosti i prednosti igrača treće holandske lige bili su vam dolazili sasvim prirodno. 

Međutim, nikada niste mogli da postanete svetski poznato ime. Ali, krv nije voda!
Vaš sin, mali dečaćić koji je pre samo nekoliko godina šutirao loptu iza zgrade, postao je novi selektor fudbalske reprezentacije Srbije.

Priča "Pastir" u zbirci "Anomalija #2"

Pre nekoliko sedmica izašli su rezultati konkursa za SF&F priču društva ljubitelja fantastike "Lazar Komarčić", a moj rad, priča po imenu "Pastir" osvojila je prema broju dobijenih bodova 11. mesto. Veoma sam zadovoljan plasmanom, budući da je stiglo preko 80 priča, a 41 rad dobio bar minimalni broj bodova od žirija. "Pastir" je dobi 15 bodova od tri člana, što mi je, zanimljivo, donelo gotovo identičnu poziciju na tabeli poput one koju sam osvoji sa pričom "Lažno buđenje" na prošlom konkursu društva "Lazar Komarčić".

Drago mi je da sam ušao u zbirku i da će priča, zajedno da drugim, biti štampana, a posebno se radujem ilustracijama koje će ih pratiti, budući da su prošle bile fenomenalne.

Detaljanije o rezultatima konkursa čitajte na forumskoj temi portala Znak Sagite.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13  Sledeći»