leadboard premotaj roman Ivica Milarić

Sreda, Maj 08, 2013

Ričard Matison i roman "Komešanje odjeka"

Metison je veoma poznat američki pisac, pre svega zbog filmskih adaptacija svojih dela, prvenstveno romana "Ja sam legenda". Osim tog dela, nisam ništa drugo čitao do "Komešanja odjeka" i nakon završetka, dobio sam samo utisak o autoru koji je u svoje vreme pokušao da napiše savremeni natprirodni triler, ali bez previše truda. 

U zapletu koji uključuje telepatiju, kontaktiranje preminulih i predviđanje budućnosti, Metison je uspeo da napravi prilično mlako delo, ispunjeno stereotipnim likovima, koje se lako čita usled spretnosti autora, ali ne zadržava dugo u sećanju. Radnja romana prati Toma, običnog porodičnog čoveka koji nakon večeri koja je uključivala hipnotizerski trik, dobija nejasne natprirodne moći. Osim relativno uzbudljivog početka, ostatak romana je veoma neubedljiv i sterilan - Tomova kuća i komšiluk deluju kao prazna scenografija, a ideje koje su pseudonaučne u to vreme (kasne pedesete godine 20. veka) danas deluju pomalo budalasto, kao i njihova nespretna naučna objašnjenja; Tom je zabrinut, napet i anksiozan, ali malo šta osim toga. Radnja ponekad gura ka trileru, u drugim trenucima ka hororu, ali konstantno ostaje nesposobna da me jače zainteresuje.

U celini, roman deluje kao nešto što je Metison napisao da bi takođe jednog dana prodao producentima koji bi želeli da snime osrednji film. Naravno, filmska verzija takođe postoji, i nadam se da je u nju uloženo malo više energije nego u ovo šablonsko delo.

Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me