leadboard premotaj roman Ivica Milarić

Ponedeljak, Jun 03, 2013

Artur Miler i roman "Obična žena"

Ovo delo je zaista roman koji može da se pročita u jednom danu, budući da je stvarno kratak (verovatno je zapravo u pitanju novela, ali pošto nisam siguran u tu podelu, neka ostane roman). Milerovo ime mi je dobro poznato, iako nisam čitao ni jedno njegovo delo - uticaj koji je ostavio na američku popularnu kulturu prevazilazi njegovu reputaciju književnog autora.

U ovom delu, Miler vraća čitaoca u svet američke intelektualne elite (ili bar onih koji su imali takve ambicije), u Njujorku neposredno pre početka 2. svetskog rata. Dženis, i njen muž Sem su levičari, američki komunisti koji prate dešavanja sa druge strane Atlantika, a pri tome pokušavaju da održe svoju vezu u životu. Prikazan kroz Dženisine oči, roman opisuje svet usamljene žene koja želi veoma malo od života, pored osećaja da je voljena i prihvaćena. Elegantno, pomoću ironije koja se meša sa prepuštajućom melanholijom, autor čitaoca vodi kroz njen unutrašnji svet i odlučnost da, bez obzira što ne želi da se bori protiv svojih strahova i nedostataka, nije spremna da se njima prepusti. Pomoću vrlo malo likova i situacija, Miler bez velikih problema prikazuje sve što je potrebno, baš kao što čini i sa samim stranicama svog dela.   

Miran, a opet veoma prodoran roman, "Obična žena" je sjajno delo o ljubavi u jednom vremenski bliskom, a kulturološki davno prošlom dobu.

Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me