leadboard premotaj roman Ivica Milarić

Petak, Mart 29, 2013

Ne paničite - vaš sin je postao novi selektor

Oduvek ste imali osećaj da znate sve o fudbalu.
Činilo vam se da imate neobjašnjiv osećaj da je Hose Murinju vaš davno izgubljeni brat, ili vi njegov. 
Taktike, poznavanje slabosti i prednosti igrača treće holandske lige bili su vam dolazili sasvim prirodno. 

Međutim, nikada niste mogli da postanete svetski poznato ime. Ali, krv nije voda!
Vaš sin, mali dečaćić koji je pre samo nekoliko godina šutirao loptu iza zgrade, postao je novi selektor fudbalske reprezentacije Srbije.

Slavlje! Prazni redenici leže pored vaših stopala nakon što ste ispalili više okvira u nebo, komšije odlaze pijane kućama. 

Vaš sin će uskoro preuzeti vođstvo nad "orlovima"!

Odjednom, počinjete da paničite. Radost nestaje, strah se uselio u vaše srce.

Sve je protiv vašeg sina! Fudbalski savez, navijači, mediji, starije žene koje čitaju budućnost iz šolja kafe. Svhatate da je srpski fudbal uklet. Uvđate da smo nacija koja sposobne selektore smenjuje jer neće da nepoznate igrače ubacuju u prvi tim samo da bi im povećali vrednost, a kasnije ih uspešno demonizujemo preko korumpiranih sportksih novinara. 
Shvatate da nesposobne selektore obožavamo, uživamo u njihovim tupavim idejama i smejemo se njihovim jadnim izgovorima, formulisanih u glavama sa osnovnoškolskim obrazovanjem, koji bi trebalo da objasne serije poraza.

I jedne i druge serijski smenjujemo, samo da bi doveli nove. U trenutku jezive jasnoće, uviđate da je vaš sin novi gladijator spreman za arenu u kojoj ga čekaju zveri. On neće voditi lavove, već biti bačen njima!

Podižete slušalicu, spremate novac pomoću kog ćete ga tajno izvući iz zemlje i snabdeti ga novim identitetom u Poljskoj. Ne činite to, nema potrebe za panikom.

Rešenje je jednostavno, i zapisano jako davno - "istina će te osloboditi". Sve što bi vaš sin trebalo da uradi jeste da govori istinu; kada mu stigne lista igrača od FSS koji mu se "sugerišu" za prvi tim, on bi trebalo da je u potpunosti usvoji i objavi, bez izmena. Neka ne dovede ni jednog internacionalnog igrača, već napravi selekciju isključivo od domaćih fudbalera koji tek čekaju na transfer. Neka govori koji igrači se međusobno mrze, koji ne znaju da čitaju, a koji igraju pijani. Neka otvoreno i realno govori šanse, predviđa katastrofalne neuspehe i likuje kada se ostvare.
 
Drugim rečima, neka predstavi sebe kao osobu koja je, bez obzira da li je genije ili idiot, sposobna ili nesposnobna, zapravo najmanje bitna u svetu srpskog fudbala. U svakom slučaju, ovaj sigurno kratki angažman pomoćiće mu da pronađe sledeći posao u Kini ili Africi.

Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me