leadboard premotaj roman Ivica Milarić

Ponedeljak, Jun 17, 2013

Erlend Lu i roman "Fvonk"

Do sada sam imao priliku da čitam delo "Dopler" istog autora. Dopalo mi se, pre svega zbog ciničnog pristupa ideji otuđenja u veoma bogatom i isto tako neočekivano smotanom društvu kako Lu prikazuje Norvešku. Međutim, delo "Fvonk" me je mnogo više oduševilo od starijeg romana - razmišljanja o evoluciji norveškog grupnog nesvesnog u ovom delu su izvrnute do gotovo genijalnog nivoa.

Roman prati Fvonka, sredovečnog čoveka i stručnjaka za istoriju sporta koji osramoćen napušta sportsko društvo koje je zapalo u "nekulturu", to jest u mutne vode korupcije i manipulacija. Fvonk nije direktan učesnik, ali jeste svedok koji nije progovorio, a samim postaje i saučesnik. Sam i na ivici paranoje, dobija posetu od visokog državnog zvaničnika koji traži da iznajmi jednu njegovu garsonjeru. Nekoliko dana kasnije, tu se useljava Jens, osoba sa funkcijom koja nosi najveći nivo moći i odgovornosti u Norveškoj. Njih dvojica se ubrzo sprijateljuju i počinju da provode vreme u parodiji muškog zbližavanja dva čoveka u teškim životnim krizama, u okruženju najbogatije zemlje na svetu, šokirane masovnim ubistvom na ostrvu Utoja, koje se odigralo samo godinu dana ranije.

Vrlo hrabro i nehajno, Lu koristi prave ljude i detalje iz njihovih života, i ubacuje ih u Fvonkov izmišljenu samoću i narastajuću konfuziju i sumanutost. U tom okviru, Jens preuzima volan i vodi ih kroz nekoliko apsurdnih situacija gde on prenosi svoje misli o životu i budućnosti Norveške, iako veći deo vremena posmatra svet iz infantilne i vrlo egocentrične perspektive. Za mene, ovo putovanje (ili serija manjih putovanja bez određenog cilja, osim provoda) bilo je izuzetno zabavno i komično, pre svega zbog genijalne konstrukcije Jensa kao lika prepunog liberalnih ideja i principa, koji istovremeno autentično teži ka nečem mnogo mračnijem (zamišljeno kao paralela sa samom državom, po meni). Pisano stilom koji stapa dijaloge i osećanje glavnih likova, Lu je od ove političke satire napravio istovremenu i istinsku dramu o egzistencijalnoj izgubljenosti, ispričanu putem komedije.

Ukoliko volite Lua, ovaj oštar roman može vam samo dodatno poboljšati mišljenje o njegovim sposobnostima i prizemnoj, a vrlo drugačijoj mašti.  

Report [Odgovori]

THESIS- there is A Thesis educational creating which involves exploration. Anyone writes it to get degree or a college diploma. Research-paper - it's a part of writing, can not make up module or another subject and also prepared being of this area.
http://educationfirst.co.in/2021/05/13/what-is-your-aim-best-answer/
https://waseembotros.com/5-secrets-how-to-use-buy-cheap-assignment-online-to-create-a-successful-business/
https://idealglobal.com.ng/2021/05/17/at-last-the-secret-to-presentation-writing-service-is-revealed/

Comment by Erymn (06/24/2021 12:38)

Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me