leadboard premotaj roman Ivica Milarić

Sreda, Jul 31, 2013

Ništa

Nastali smo iz ničega, i vraćamo se u ništa. Pre nego što smo se rodili, bili smo istinski niko i ništa. 

Kada si dete, svet je jedno veliko ništa, sastavljen od mnogo malih ništa. To je jedna od prvih reči koju čujemo, pre nego što i znamo šta su reči. Kada plačeš zbog gladi, majka će te utešiti i reći da nije to ništa, nakon čega ćeš početi da jedeš. Ili nećeš. Ali u svakom slučaju, ta glad koju osećaš, to nije ništa.

Ništa se nastavlja i kasnije, kada porastemo; zato što je ništa nešto što ne postoji, zbog čega ne može ni da nestane.

Kada padneš i ogrebeš kolena, neko te podigne i kaže da to nije ništa. Kada se uplašiš mraka, kada veruješ da čudovišta vrebaju pod tvojim krevetom i samo čekaju da neoprezno spustiš stopala, brzo ćeš čuti da tamo nema ničega. Kada budeš slušao kako se roditelji svađaju i kada posle toga nastupi tišina, opet će majka ili otac reći da to nije bilo ništa. Kada tvoje komšije počnu da se sele bez pozdrava, kada u tvoj grad uđu ljudi u uniformama, kada u daljini čuješ grmljavinu iako nema oblaka, nećeš sumnjati da će ti vrlo brzo neko reći da to nije ništa.

A onda odrastemo, ili ne. Hiljade novih dilema dolaze, svet ničega postaje svet beskrajnih izbora, praćen teskobom i neodlučnošću. Ništa postaje sve i svašta, uteha praznine postaje davljenje u moru mogućnosti. Od čega živeti, gde živeti, sa kim živeti, zašto živeti i najteže pitanje od svih, ono koje stalno izbegavamo - kako živeti baš u ovom trenutku, ne juče ili sutra, ne sledećeg semestra, na novom radnom mestu ili prošle sezone, već u ovom treptaju oka. Odgovora nema, kao ni one velike osobe da nas podigne i šapne nam da to zapravo nije ništa.

Svet ipak nije košnica. Dileme se razrešavaju jedna po jedna, ovako ili onako. Ili se ne razreše. Vreme ne stoji, ćelije u tvom telu neće se deliti večno. Imaš nekog, ili nemaš. Sve i svašta se smanjuje i smanjuje. Kraj dođe neočekivano, ili se isčekuje strpljivo, ali u svakom slučaju dođe. 

A na tom kraju, čeka nas ništa; dobro, staro poznato ništa, da nas uzme za ruku i povede kući.

[Odgovori]

"Dva puta nista je nista! Znam o cemu govorim!"
http://www.youtube.com/watch?v=9n0u9ryJv7k
A, izmedju opet neki nastavljaci necega...
Pozdrav.

Comment by merkur (07/31/2013 16:15)

[Odgovori]

Hvala na čitanju!

Comment by ivica (07/31/2013 19:59)

Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me