leadboard premotaj roman Ivica Milarić

Sreda, Jul 31, 2013

Ništa

Nastali smo iz ničega, i vraćamo se u ništa. Pre nego što smo se rodili, bili smo istinski niko i ništa. 

Kada si dete, svet je jedno veliko ništa, sastavljen od mnogo malih ništa. To je jedna od prvih reči koju čujemo, pre nego što i znamo šta su reči. Kada plačeš zbog gladi, majka će te utešiti i reći da nije to ništa, nakon čega ćeš početi da jedeš. Ili nećeš. Ali u svakom slučaju, ta glad koju osećaš, to nije ništa.

Ništa se nastavlja i kasnije, kada porastemo; zato što je ništa nešto što ne postoji, zbog čega ne može ni da nestane.

Kada padneš i ogrebeš kolena, neko te podigne i kaže da to nije ništa. Kada se uplašiš mraka, kada veruješ da čudovišta vrebaju pod tvojim krevetom i samo čekaju da neoprezno spustiš stopala, brzo ćeš čuti da tamo nema ničega. Kada budeš slušao kako se roditelji svađaju i kada posle toga nastupi tišina, opet će majka ili otac reći da to nije bilo ništa. Kada tvoje komšije počnu da se sele bez pozdrava, kada u tvoj grad uđu ljudi u uniformama, kada u daljini čuješ grmljavinu iako nema oblaka, nećeš sumnjati da će ti vrlo brzo neko reći da to nije ništa.

A onda odrastemo, ili ne. Hiljade novih dilema dolaze, svet ničega postaje svet beskrajnih izbora, praćen teskobom i neodlučnošću. Ništa postaje sve i svašta, uteha praznine postaje davljenje u moru mogućnosti. Od čega živeti, gde živeti, sa kim živeti, zašto živeti i najteže pitanje od svih, ono koje stalno izbegavamo - kako živeti baš u ovom trenutku, ne juče ili sutra, ne sledećeg semestra, na novom radnom mestu ili prošle sezone, već u ovom treptaju oka. Odgovora nema, kao ni one velike osobe da nas podigne i šapne nam da to zapravo nije ništa.

Svet ipak nije košnica. Dileme se razrešavaju jedna po jedna, ovako ili onako. Ili se ne razreše. Vreme ne stoji, ćelije u tvom telu neće se deliti večno. Imaš nekog, ili nemaš. Sve i svašta se smanjuje i smanjuje. Kraj dođe neočekivano, ili se isčekuje strpljivo, ali u svakom slučaju dođe. 

A na tom kraju, čeka nas ništa; dobro, staro poznato ništa, da nas uzme za ruku i povede kući.

[Odgovori]

"Dva puta nista je nista! Znam o cemu govorim!"
http://www.youtube.com/watch?v=9n0u9ryJv7k
A, izmedju opet neki nastavljaci necega...
Pozdrav.

Comment by merkur (07/31/2013 16:15)

[Odgovori]

Hvala na čitanju!

Comment by ivica (07/31/2013 19:59)

I am commenting to let you know what [Odgovori]

I am commenting to let you know what a terrific experience my daughter enjoyed reading through your web page. She noticed a wide variety of pieces, with the inclusion of what it is like to have an awesome helping style to have the rest without hassle grasp some grueling matters.

Comment by FrancisDA (09/21/2020 01:00)

Term paper [Odgovori]

You exude either a lesson, your message or some manifestation -- a discovery of significance in existence.
http://tekanimator.com/2021/05/17/the-untold-secret-to-psychology-papers-in-less-than-ten-minutes/
http://www.shabaloo.nl/custom-nursing-papers-what-do-those-stats-really-mean/
http://www.dbrillan.com/2021/05/17/professional-cv-writing-service-services-how-to-do-it-right/

Comment by Erymn (06/24/2021 12:40)

Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me