leadboard premotaj roman Ivica Milarić

Marko Vidojković i roman "Kandže 2: Diler i Smrt"

Pre nekoliko nedelja pročitao sam novi roman Marka Vidojkovića, i to koji se nastavlja na njegovo veoma uspešno delo, „Kandže“. Prvo delo sam čitao dosta davno, tako da sam već pozaboravljao likove i imena, ali sam uspeo relativno brzo da se vratim u Vidojkovićev turoban svet modernog, a ubrzo i fiktivnog Beograda i Srbije.
 (Dalje)

Otrov za Džonija

Eno ih, jure ponovo. Bale im se slivaju niz čeljusti, trče po ulici kao da je poseduju. I ne greše oni, zapravo ne greše, što je veoma tužno.

Mama opet ne sme da siđe do radnje. Kaže da je “žuti cuko drži na nišanu”. Baš tim rečima je rekla. Pesnice mi se stežu svaki put kada to čujem, a istu stvar ponavlja iz dana u dan, iz večeri u veče, čini mi se već mesecima. A psi laju ispod našeg prozora. Moram da popijem lek, muti mi se u glavi od njene priče i laveža.
 (Dalje)

Kanalom do snova

Ministar stoji na malom podijumu, okružen radnicima u prljavim kombinezonima. Na glavi mu je žuti zaštitni šlem, na telu skupo odelo. Na gradilištu se nalaze bageri, kamioni, rovokopači i druga teška građevinska mehanizacija.

 - Ljudi - počinje ministar. - Stvar je veoma jednostavna. Nama je potreban veliki projekat, grandiozno delo koji će inspirisati građane Srbije. Naravno, mogli bismo da pokušamo da otvaramo radna mesta, da privlačimo investitore, da oživljavamo grane privrede koje imaju neku šansu, poput poljoprivrede. Sve je to međutim, kako bi naša deca rekla, previše njah. Meh. Šta god. Premalo seksi, previše za matorce. Mi moramo da sanjamo veće, bolje, spektakularnije. Baš kao što je veliki američki predsednik Abraham Linkoln rekao "ne idemo na Mars zato što je lako, nego baš zato što je teško"! Nisu nama potrebne bedne fabrike, radna mesta i poljoprivreda koja nije u posedu prinčeva iz Arapskih Emirata.
Nama su potrebni snovi!
 (Dalje)

Milan Lukić i roman "Moja malenkost i ja"

Pre nekoliko nedelja, pročitao sam roman po imenu "Moja malenkost i ja" Milana Lukića, autora iz Rume. U pitanju je veoma morbidan tekst, ali isto tako i veoma zabavno delo, pisano iz ugla osobe sa neobjašnjenjim mentalnim problemima, koja je zakucana u razvoju.
 (Dalje)

"Premotaj roman - Ekspert" i elektronski mediji

Od kako je "Premotaj roman - Ekspert" aplikacija stavljena na Google Play servis pre malo više od dve nedelje, rekacije različitih onlajn portala i novinskih agencija bile su veoma dobre, i zaista im je drago što su mom romanu/aplikaciji posvetili prostor i pažnju.

 (Dalje)

Analiza "Koktel mix" uzorka

Indukcionom teleportacijom sa slučajnom rotacijom dobijen je uzorak za analizu.

Tačka porekla: treća planeta sistema 20312/84, centralni kontinent severne hemisfere, region nedaleko od teritorijalne mase koja komično podseća na čizmu, unutar teritorije koju ljudska bića u regionu nazivaju Srbija.
 (Dalje)

„Premotaj roman – Ekspert“ dostupan!

„Premotaj roman – Ekspert“, delo na kom sam radio tokom 2012. godine gotovo je i dostupno preko interneta, besplatno u obliku android aplikacije.
 (Dalje)

Problemi sa majanskim kalendarom

Veliki svešteniče!

Slava Kiniču Ahau, njegovim sunčevim očima i Itzamni koji je stvorio svet i nebesa.
Neću da okolišem, imamo užasne vesti - prema poslednjim proračunima, kalendar ide samo do 5125. godine, što znači da će se svet zaustaviti za tačno 495 godina. Sve smo računali nekoliko puta i nema greške. Šta nam je činiti?

E-zbirka ''Nešto diše u mojoj torti''

Pre nekoliko dana, onlajn antologija po imenu ''Nešto diše u mojoj torti'' dostupna je besplatno u nekoliko elektronskih formata. (Dalje)

Potrošivi 2

Radni nacrt zapleta adaptacije filma ''The Expendables 2'', uz adekvatne regionalne i kulturološke ispravke za domaću publiku.
 (Dalje)

Srpski tajkunski monopol

Za početak igre STM ostavite telohranitelje ispred prostorije, skinite pancir prsluk, ugasite sve vaše mobilne telefone i GPS trekere u slučaju kidnapovanja i priključite se drugim igračima.
Molimo vas da izaberete figuricu, stavite je na polje ''Dobrodošli u Srbiju'' i bacite kocku.

Ne paničite – vaše dete neće/hoće ići na Exit festival

Ili možda i hoće?

Naime, sve u vezi ovog festivala je nesigurno – prvo, da li se piše Exit ili Egzit? Gde idu svi oni tokeni nakon festivala, i koliko zapravo taj festival zarađuje, govoreći u novcu, a ne u dobroj energiji i pozitivnim vibracijama? Zašto država finansira privatni poslovni poduhvat i u kojoj meri, po kom metodu i šta država uopšte od festivala za uzvrat zahteva?

Kao i pitanje zašto dovoditi bend Ganz end Rouzes koji više ni Akselova bliža rodbina ne sluša, ovde zapravo nema odgovora.
 (Dalje)

''Premotaj roman'' priča – London, bejbi!

Nova priča iz ''Premotaj roman'' sveta. Ukoliko želite da pratite dešavanja o ovom delu koje će uskoro biti dostupno u besplatnom obliku koristite Twitter i G+ hashtag-a #premotajroman.

 (Dalje)

''Premotaj roman'' priča – Kasting

Ovo je prva od nekoliko kratkih priča koje će biti, na neki način, povezane sa ''Premotaj romanom'', tojest besplatnom e-knjigom koja ću uskoro biti dostupna. Iako ne objašnjavaju radnju ''Premotaj romana'', niti su u nju direktno uključene, svaka priča će biti smeštena u isti zamišljeni (ali verujem, vrlo poznati) svet malo drugačijeg savremenog Novog Sada.

Nadam se da će vam biti zanimljive, kao i da će vas zainteresovati za ''Premotaj roman''.
 (Dalje)

Projekat po imenu ’’Premotaj roman’’

U poslednjih godinu dana, imam oseća da se moj odnos prema sopstvenom pisanju osetno promenio. Ne toliko prema samom zanatu/umetnosti i procesu stvaranja književnosti u nekom obliku, koliko prema krajnjoj svrsi tog procesa.

Prošlo je šest godina od kako sam objavio prvu priču u nekom štampanom obliku, a više od dve godine od kako je izašlo moje prvo samostalno delo, zbirka priča ''Novosadska zadovoljstva''. Od tada, međutim, deluje mi da tapkam u mestu – definitivno želim da objavim sledeći rukopis u vidu romana, i od 2010. godine na tome aktivno radim. Međutim, proces plasiranja tih rukopisa u finalizovane, štampane romane mi definitivno ne ide. Sa jedne strane, odlučio sam da neću finansirati ili samofinansirati svoja dela; nemam ništa protiv autora koji to čine, ali ja sam uveren da novac mora da ide od izdavača prema autoru, ili ne bi trebalo uopšte da menja ruke. Sa druge, ne vidim puno prostora u regularnom izdavaštvu.

Zato sam malo promenio pristup i za sada odustao od traženja izdavača. Moje poslednje duže delo, koje za sada zovem samo  ’’Premotaj roman’’, završio sam pre nekoliko nedelja. Trenutno završavam prvo čitanje, nakon čega ću proslediti rukopis na lektorisanje.

Nakon toga, objaviću ga ovde, tojest na internetu. Biće besplatan u nekoliko e-formata, ali će osim toga, sadržati još jedan element zbog kog će, nadam se, iskustvo čitanja biti drugačije u odnosu na štampana izdanja. U narednim danima, na Twitter servisu ostavljaću kratke isečke iz ovog dela, a njih možete pronaći pod #premotajroman hashtag-om, i sve novosti o ovom (nadam se uspešnom) poduhvatu.

U nastavku, pročitajte prvo poglavlje ’’Premotaj romana’’.
 (Dalje)