leadboard premotaj roman Ivica Milarić

Nedelja, Septembar 23, 2012

Projekat po imenu ’’Premotaj roman’’

U poslednjih godinu dana, imam oseća da se moj odnos prema sopstvenom pisanju osetno promenio. Ne toliko prema samom zanatu/umetnosti i procesu stvaranja književnosti u nekom obliku, koliko prema krajnjoj svrsi tog procesa.

Prošlo je šest godina od kako sam objavio prvu priču u nekom štampanom obliku, a više od dve godine od kako je izašlo moje prvo samostalno delo, zbirka priča ''Novosadska zadovoljstva''. Od tada, međutim, deluje mi da tapkam u mestu – definitivno želim da objavim sledeći rukopis u vidu romana, i od 2010. godine na tome aktivno radim. Međutim, proces plasiranja tih rukopisa u finalizovane, štampane romane mi definitivno ne ide. Sa jedne strane, odlučio sam da neću finansirati ili samofinansirati svoja dela; nemam ništa protiv autora koji to čine, ali ja sam uveren da novac mora da ide od izdavača prema autoru, ili ne bi trebalo uopšte da menja ruke. Sa druge, ne vidim puno prostora u regularnom izdavaštvu.

Zato sam malo promenio pristup i za sada odustao od traženja izdavača. Moje poslednje duže delo, koje za sada zovem samo  ’’Premotaj roman’’, završio sam pre nekoliko nedelja. Trenutno završavam prvo čitanje, nakon čega ću proslediti rukopis na lektorisanje.

Nakon toga, objaviću ga ovde, tojest na internetu. Biće besplatan u nekoliko e-formata, ali će osim toga, sadržati još jedan element zbog kog će, nadam se, iskustvo čitanja biti drugačije u odnosu na štampana izdanja. U narednim danima, na Twitter servisu ostavljaću kratke isečke iz ovog dela, a njih možete pronaći pod #premotajroman hashtag-om, i sve novosti o ovom (nadam se uspešnom) poduhvatu.

U nastavku, pročitajte prvo poglavlje ’’Premotaj romana’’.

Politika nije kurva, uprkos što to verovatno mislite.
Politika je matematika. Prosta matematika, brojevi koji se sabiraju i oduzimaju. Nikada se ne dele, niti se kvadriraju, niti se koriste integrali i ostala govna koja smo učili u školi.
U politici postoje samo plusevi i minusi.
I naravno, znakovi jednakosti, to su izbori. Dobro, i hapšenja, a to mu dođe nešto poput deljenje sa nulom.
Političari nisu kurve, iako i to verovatno mislite.
Pogledajte oko sebe.
Pogledajte vaše roditelje, decu, komšije, prijatelje, rođake i slučajne prolaznike. Uzmite dve trećine i njih odbacite i zaboravite, kao da ne postoje. Ukoliko mislite da su političari kurve, ostalo vam je tačno toliko kurvi u vašem domu, u vašoj zgradi i komšiluku.
Dve trećine građana naše zemlje, koju trenutno zovemo Republika Srbija pripada nekoj političkoj partiji. To je gruba procena, jasno, značajan procenat se učlanio u više stranaka, ali sve jedno. Uskoro, polovina populacije starije od 18 godina biće učlanjena u jednu od mnogih registrovanih političkih partija.
Ali detalji nisu tako bitni. Bitno je prihvatiti realnost i shvatiti u kakvom okruženju živite. A zatim tu realnost uneti u sebe i postati njen deo, bez ustezanja.
Onda ćete shvatiti ko su prave kurve.
Ja sam to shvatio.
Međutim, ukoliko vam to prosto kažem, siguran sam da nećete prihvatiti ono što pročitate. Zato ću vam, umesto toga, ispričati priču o jednoj večeri u Novom Sadu.

[Odgovori]

Zelim ti puno srece i nadam se da cu imati prilike da procitam ceo roman. :))))))))

Comment by lejdisludjena (09/23/2012 18:13)

[Odgovori]

Hvala ti, nadam se istoj stvari! :)
U svakom slučaju, ovo je pravo mesto za dalje informisanje.

Comment by Ivica (09/23/2012 19:20)

[Odgovori]

A inace ,studiram novinarstvo ,psihologija je moja druga ljubav. :)) Puno pozdrava

Comment by lejdisludjena (09/23/2012 19:46)

[Odgovori]

Podržavam! I ja sam posle mnogo ćorsokaka postavio svoj roman na sopstvenom blogu.

Comment by Stipan (09/24/2012 05:21)

[Odgovori]

Hvala ljudi! :)

Comment by Ivica (09/24/2012 15:02)

[Odgovori]

Citam te redovno. Svidja mi se. Mnogo. I podrzavam te! Pozdrav!

Comment by sonjasonja (09/25/2012 12:25)

[Odgovori]

Hvala ti, drago mi je da ti se ideja sviđa, nadam se da će se uskoro i realizovati :)

Comment by Ivica (09/25/2012 19:42)

Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me