leadboard premotaj roman Ivica Milarić

Petak, Novembar 18, 2011

Pokojnik: Deo četrnaesti

Prethodna dešavanja u priči o Pokojniku, ukoliko želite, pronađite ovde.

 

Pokojnik: Deo četrnaesti

Miki je posmatrao srebrno pakovanje na stolu, a Stojan posmatrao njega. Trenutak ranije, izvukao je malo praha iz procepa i ušmrkao ga.
 -     Jesi li ih dobro unakazio?
 -     Jednog nisam, iako će mu
u narednim mesecima sedenje predstavljati problem.
 -     Druga dvojica?
 -     Oni više neće ovo prevoziti.
Nakon šume, Stojan je bio pripremljen. Oprao se i presvukao pre nego što je seo u autobus za Novi Sad. Skoro sat vremena vozio se sa ljudima koji idu na posao, noseći sačmaru ispod kaputa i paket čistog heroina na leđima. Glavobolja je počela sa ulaskom u grad.

Sada, slušao je Mikija, i imao osećaj da mu se u glavi sudaraju motorne testere.
 -     Sada si zagrizao do koske, Pokajniče. Ovo ovde na stolu je jako puno para. Oni ljudi koje si isekao, to je takođe puno para. Više nema nazad. Završićeš u plitkom grobu, ali ne pre nego što ti urade neke veoma užasne stvari. Zapravo, verovatno nešto slično što si i ti radio.
 -     Ne zamaraj se proročanstvima.
 -     A šta hoćeš da radim, ja, tvoj verni, privatni detektiv podzemlja?
 -     Ništa. Samo slušaj šta tvoji prijatelji imaju da kažu. Slušaj kakve priče će početi da kruže. I šta će se povodom njih uraditi.
 -     To ćeš možda ti saznati pre mene, iz prve ruke.
 -     Zdravo Miki. Nemoj se ubiti sa poklonom.
 -     Budi mi silan, Pokajniče.
Stojan je napustio Mikija i vratio se kući. Napolju je bio hladan, zimski dan, a Sunce je sijalo kao da je leto. Za nekoliko sati, čekao ga je sastanak sa Milicom.
Ispred zgrade, zatekao je Paju i dva drugara. Stojan je spustio pogled.
 -     Jebem mu kevu - Paja je šmrknuo. - Ma nema šanse. To ti je bre neko ispričao priču. Nešto drugo se desilo.
 -     Nije brate, Igi radi za Aćima, kaže da su zapalili auto i masakrirali ove likove iz BG-a. Čuo sam da su im zabili motke u bulje i da su im odsekli stopala. A onda im skinuli skalpove - drugi je uzbuđeno nabrajao.
 -     E jeste, brate, zapravo ih je orobio jebeni poslednji Mohikanac. Je li rekao Igi kada bismo trebali da dobijemo... - zaustavio se kada je Stojan bio udaljen nekoliko koraka. - Šta ti bre gledaš, Stoko-Stole?!
Stojan nije odgovorio, već je nastavio da korača. Paja ga je uhvatio ispod ruke i povukao u ka njima.
 -     Pajo, gari, pusti bre budalu.
 -     Jesam te nešto pitao - Paja je drknuo na prijatelja. - Šta ti bre radiš u životu Stole, ha? Samo drkaš tako gore-dole, gore-dole? Matori retard bez jedne brige u toj retardiranoj glavi. Vidi ga. Boli njega kurac za sve. Riknula mu keva, dobro, više ne može da je prca, ali ima gajbu za sebe, jebe mu se živo. Je li tako?
 -     Ja... - počeo je Stojan, gurajući rukom pušku dalje od Paje, da je ne bi slučajno primetio.
 -     Šta bre, ja? Šta bre? Pogledaj me, ti jebeni retarde! Pogledaj!
Uglom oka, Stojan je video čoveka koji stoji pored kola na parkingu, možda dvadeset metara od njih, gleda šta se dešava, a potom brzo seda u vozilo i odlazi.
Paja ga je uhvatio za kragnu kaputa.
 -     Pogledaj me - glas mu je bio preteći.
Stojanove oči srele su njegove.
 -     Reci: retard sam i jebeni ispljuvak.
 -     Ja...
Šamar je zaustavio reči u Stojanovom grlu.
 -     Sledeće dobijaš pesnicu, ako ne kažeš da si retard i ispljuvak.
Stojan je gledao Paju, ali i kroz njega. Bubnjevi bola u njegovoj glavi počeli su da sviraju nešto mnogo sporije i dublje. Odjednom, njegovo lice izgubilo je svoju masku. Mišići su se potpuno opustili, oči bile sasvim otvorene. Nije ni morao da pogleda Pajine drugare, savršeno dobro je znao gde se nalaze. Znao je u trenutku koji od njih drži ruke u džepovima, koji verovatno nosi neko oružje, koji je goloruk. Znao je kakva je podloga ispod njegovih stopala, da li je klizava ili nesigurna, da li ima udubljenja ili ispupčenja gde bi mogao da se spotakne.
Nekako, u um mu je ušla skoro dvadeset godina stara slika neprijateljskog snajperiste, i video je, ponovo, iz prve perspektive, kako nož ulazi u njegov vrat i odmah potom izlazi, uz mlaz crne, samrtničke krvi.
Stegnuo je leptir u džepu.
Paja ga je nasmejano posmatrao, ali je bio napet, a Stojan je znao da, nekako, i on naslućuje da će se nešto strašno upravo dogoditi, nakon čega, za njega, više ništa neće biti isto, ako uopšte preživi sledeće trenutke.
 -     Retard sam. I jebeni ispljuvak - ponovio je Stojan.
 -     Eto... eto vidiš - Paja ga je pustio i potapšao po ramenu. - Vidiš da jesi retard. A sada pali, da ti ne bih mrtvu mamu jebao.
Stojan se okrenuo i ušao u zgradu. Teško je disao, i bilo mu je potrebno nekoliko minuta sedenja u tišini da se smiri. Pogledao je zid, gde se nalazila iscrtana šema. Dodao je ime ''Igi'' ispod ''Aćim'', i potom ih povezao. U istom redu sa Aćimom, nalazio se Kik i još dvojica. Ispod jednog napisao je ''Miloš'' i ''Mane'' i zatim ih precrtao. Na vrhu piramide imena nalazilo se prazno mesto.
Skinuo je kaput i pušku, i ušao pod tuš. Dok je voda tekla, pomislio je na Milicu. Pokušao je da se priseti najlepših trenutaka koje su proveli zajedno, kada su zajedno otišli na more, i prizora njenog golog tela u mračnoj sobi, išaranog trakama žutog svetla koje je ulična bandera bacala kroz proreze žaluzina. Trudio se da se priseti kako je izgledalo ulaziti u nju, kakav ukus je imala kada se uzbudi i kako ga je grlila posle. Prizvao je slike i zvukove, ali nije bilo ni jednog osećanja, ni trunke sreće ili zadovoljstva. Nakon tuširanja, naterao se da pojede malo hleba, paštete i supe, iako mu hrana nije imala ukus.
Uz obrok, popio je duplu dozu lekova protiv bolova, pronašao odeću koja mu je najmanje ličila na krpe i pošao da se nađe sa Milicom.

[Odgovori]

samo da se javim da redovno pratim pricu :)
pozdrav ;)

Comment by suncica (11/18/2011 19:45)

[Odgovori]

Odlično, drago mi je da čitaš! :)

Comment by Ivica (11/19/2011 13:29)

[Odgovori]

Sastavila sam zajedno 13 i 14. Šta reći? Čekam dalje. :) Pozdrav.

Comment by Charolija (11/21/2011 01:14)

[Odgovori]

Super! Nadam se da ćeš i dalje pratiti :)

Comment by Ivica (11/21/2011 12:21)

Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me