leadboard premotaj roman Ivica Milarić

Ponedeljak, Maj 28, 2012

Ademini ide kući

Siniša ulazi u praznu svlačionicu, i gledao oko sebe. U jednom uglu sedi igrač i bulji u pod. Siniša uzdiše, prilazi polako, otkopčava sako i seda nasuprot njega.

- Vidi, Ademko, moramo da razgovaramo. Ademko, Ademini, kako god da se zoveš. Je li tvoji roditelji nisu razmišljani o nekom lepšem imenu, tipa Lazar, Dušan ili Srbobran? Mnogo je ovo tvoje ime čudno, zvuči kao da je napisano u pogrešnom padežu. Nebitno. Samo primećujem.

Siniša se naginje napred i spušta ruku igraču na rame.

 - Nisam došao da pričam o tvom imenu, Ademizi. Imam drugi problem. Ne znam kako da ti ovo kažem, ali ti si fudbaler, reprezentativac naše lepe zemlje Itali... Srbije. Srbije! Ti predstavljaš najbolje što imamo da ponudimo svetu, naravno, posle malina i onog novog Juga što pravimo u onom gradu na K, ispod Beograda, kako se već zove, znam da ti verovatno ne poznaješ geografiju severno od Novog Pazara.

 - Kragujevac? - stidljivo predlaže fudbaler.

 - Nije Kragujevac, nemoj lupati... Možda Kanjiža, ali taj deo nekako vezujem za Mađare... Skrećemo sa teme. Ti nas predstavljaš, kao što je moja generacija, i naše frizure; naše spektalularne, moderne frizure, isto to činila nekada, kada ste vi bili mali.
 
 - Sećam se, gledao sam Vas dok sam odrastao...
 
 - Ozbiljno? Uvek sam mislio da si ti navijao za Tursku, ne znam zašto... U svakom slučaju, ti si predstavnik. A predstavnik radi šta? Kao i na Evroviziji - peva. Jeste, predstavnik peva himnu. Jer ko peva, zlo ne misli. A nešto si mi ti bio ćutljiv pre nego što su nam Španci razvalili bulje. Zlobno ćutljiv, ako znaš šta hoću da kažem.
 
 - Ovaj...
 
 - Čekaj, pusti mene da pričam. Ovako ću ti to objasniti: vidiš, fudbal je nešto nalik viteškim igrama. Kao u onom filmu ''Gladijator''. Nema konja, i ima manje krvi, ali isti princip. I šta je tu bilo najbitnije? Naravno, poštovanje je najbitnije! Moraš da pokazuješ poštovanje, što sam naučio u Evropi kada sam, recimo, protivnicima pljuvao u usta. To se usvaja, hoću da kažem. A ti kada ne pevaš himnu, pokazuješ nepoštovanje. Plus, uneo sam to u ugovor, pa moraš da pevaš, čime sam ozakonio stvar o kojoj mnogi fundamentalisti u svetu mogu samo da sanjaju. Siguran sam da ti imaš svoje razloge zašto si ćutao, i da bih u mnogim zemljama sveta ja dobio šut-kartu kada bih ovako retardiranu stvar uključio u ugovor, ali, bogu hvala, ovo je Itali... Srbija, najbolja zemlja na svetu! I ima najboljeg predsednika fudbalskog saveza, i to, hvala bogu, doživotnog! Zato moram, Ademizoni, da te pošaljem kući. Žao mi je.

Igrač spušta pogled, Siniša ga malo tapše po potiljku, a zatim izlazi iz svlačionice.
 
 - Zamisli, neće da peva himnu. A tako lepa pesma - Siniša tiho počinje da pevuši za sebe. - Hej Sloveni, još 'te živi duh naših dedova...

Zalosno... [Odgovori]

Da li se mozda taj Miha zapitao kakav je tekst himne?!

E ovako se prave radikali kod svih manjina u Srbiji!!!

Po komentarima sa net-a se vidi da su se probudili veliki nacionalisti Srbi, Bosnjaci...

Zalosno...

Comment by Bosnjak (05/28/2012 15:29)

[Odgovori]

Hvala na čitanju!

Comment by Ivica (05/28/2012 15:31)

[Odgovori]

Lepo kaze ime zemlje SRBIJA. Amin......u ostalom I on je Srbin samo su njegovi promenili veru pre 300 god, pa sada ih zovu ...kako bese ono novo ime za poturcene srbe.... a da bosnjaci......Svi smo u istoj zemlji govorimo isti jjezik , izgledamo isto ...cemu sve ovo..

Comment by Omega (05/28/2012 15:41)

... [Odgovori]

Sprdačina od ugovora. Da nije žalosno, bilo bi smiješno.

Comment by Alpha (05/28/2012 16:15)

[Odgovori]

Ljudi, hvala na čitanju! :)

Comment by Ivica (05/28/2012 16:44)

[Odgovori]

Realno ima tu i nase krivice, nasi predstavnici u vlasti su glasali za ovaj ovakav Ustav i himnu, i dobro bi bilo da se ovo pitanje konacno otvori jer svi znamo kako je Ustav donet, NA PREVARU. I tu je u stvari i nastala podela Islamske zajednice jer muftija nije pristao da podrzi Ustav pa su oni lepo podelili IZ i nasli nekoga ko hoce.
Ljudi, ovakvo postupanje i diskriminacija ne moze da donese nista dobro, a najsveziji primer i lekcija koja nazalost nije naucena jeste Kosovo.

Comment by SWORD (05/28/2012 18:07)

Priča [Odgovori]

Ja stvarno nisam pametan ko je tu u pravu. Post potpuno podržavam, sve je to glupo, ali opet sa druge strane ne mogu da zamislim da neko igra za reprezentaciju, i mrsko mu je da peva himnu.. Na kraju krajeva, nije morao igrati za Srbiju.
Na komentar o Ustavu, meni stvarno nije jasno zašto mislite da je Ustav donet na prevaru, i šta ovom Ustavu fali.

Comment by krasiva (05/28/2012 20:25)

[Odgovori]

Odlično!!!
Poražavajuća slika i neprilika Srbije.
To je to.
U ZDRAVLJE!!!

Comment by kostabednik (05/29/2012 09:44)

[Odgovori]

Ljudi, hvala što ste priču pročitali! :)

Comment by Ivica (05/29/2012 10:04)

neinteresantno [Odgovori]

Kao sto se ne svidja Mihin potez, ne svidja mi se ni ova poluduhovita prica, neuspeo pokusaj zezanja na racun predrasuda, nepoznavanja, kvazi patriotizma... selektora.

Ivice, nema na cemu

Comment by nikola (05/30/2012 09:41)

[Odgovori]

Očigledno pomalo očekivano, ali ipak - hvala na čitanju! :)

Comment by Ivica (05/30/2012 11:27)

ko je kriv [Odgovori]

tekst se najverovatnije ne svidja ovim neupucenim nacionalistcki nastrojenima, ali moram reci da je sto se mene tice tekst ukratko opisao trenutnu situaciju tamosnju, ljudi sa predispozicijama i predrasudima sa nemogucnoscu da uspostave empatiju sa druojacıje verskı nastrojenim...
sto se tice G. Mihajlovica stavrno me i nije zacudilo mnogo jer on pripada generaciji koja je gradila temelje gore navedenim...
odavno lepsi tekst nisam procitao
hvala

Comment by sadrazam (05/31/2012 09:14)

[Odgovori]

Hvala na čitanju, drago mi je da ti se svideo! :)

Comment by Ivica (05/31/2012 10:45)

Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me