leadboard premotaj roman Ivica Milarić

Nedelja, Maj 29, 2011

Godine riže i soli

Recenzija romana američkog autora Kima Stenlija Robinsona koju sam napisao za časopis ''Astronomski magazin'', broj 2. Delo se u originalu zove The years of rice and salt.

Kim Stenli Robinson: Godine riže i soli

Istorija modernog sveta je, u velikoj meri, istorija hrišćanske Evrope. Ovaj kultura, više nego bilo koja pre nje, uticala je na oblikovanje gotovo svakog regiona na planeti. Robinson u svom romanu postavlja jednostavno pitanje: kako bi se svet razvijao da takva Evropa nikada nije postojala? Odgovor je kompleksna slika mašte, stvarne istorije i različitih kultura.

časopis Astronomski magazin, broj 2Roman počinje ulaskom u zečiju rupu i tačkom gde stvarna prošlost dobija potpuni zaokret. U 14. veku, epidemija kuge ne ubija trećinu populacije Evrope, već briše kompletne nacije. Izvidnica mongolske horde stiže na teritoriju mađarskog kraljevstva i zatiče prazna sela i gradove. Budućnost čovečanstva ostaje na američkim urođenicima, Kini, Indiji, Japanu i islamskim nacijama.

Robinson priča ovu priču kroz perspektive sedam glavnih likova, koji se reinkarniraju iz života u život. Svaka inkarnacija stavlja ih u drugu vremensku i geografsku tačku nove istorije sveta.

Sposobnost pisca da stvara i prati složene sisteme dobro je poznata još od Marsove trilogije.

Zato nije čudno da ovaj roman sadrži neverovatan opseg tema, a Robinson ne zapostavlja ni jednu: od odnosa između nacija, istraživanja, nauke i oružanih sukoba, pa sve do različitih kulturoloških standarda, pitanja građanske slobode i feminizma, Godine riže i soli zaista izgledaju kao stvarna, sažeta istorija.

Tempo romana se menja sa svakim poglavljem. Početak, tačnije beg mongolskog ratnika kroz opustošene predele sasvim je drugačiji od kasnijih etapa priče, gde neke prate ključne događaje, poput obraćanja samuraja savezu severnoameričkih plemena koji označava rađanje nacije, a druge analiziraju individualne potrebe za slobodom u razvijenom društvu.

Jedini stvarni problem naracije jeste distanciranost likova, što je rezultat Robinsonovog prebacivanja istih ljudi u druga tela. Ovim potezom identifikacija sa njima je otežana, a čitanje zapravo napaja želja da se sazna više o ovom očaravajućem svetu.

Za razliku od većine drugih romana na temu alternativne istorije, Godine riže i soli su suptilna, slojevita priča bez preterane dramatičnosti. Kroz reinkarnaciju ljudi, Robinson nam pokazuje kako se i svet svaki put ponovo rađa; zajedničko za njih jeste želja da svaka nova verzija bude bolja od prethodne.

TYORAS [Odgovori]

Pošteno sam se iznenadio kad sam nabasao na ovaj prikaz -- nisam bio svestan da je ovaj roman imao ikakvu recepciju ovde -- u stvari, tek sam nedavno saznao da je knjiga uopšte izašla u hrvatskom prevodu. Pre neku godinu je juzer Heian-794 sa sada skoro ugaslog Demimonde foruma napravio fin jedan fin vodič kroz ovaj kompleksan roman, koji je nestao sa veba sa nestankom Geocitiesa, ali sam uspeo da ga iskopam na Archive sajtu, pa sam ga okačio ovde, da narod može da vidi:
http://dilaverson.webs.com/Years%20of%20Rice%20and%20Salt_%20Trivia%20and%20Study%20Guide.htm

Uzdravlje!

Comment by dilaver (09/09/2011 10:00)

Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me