leadboard premotaj roman Ivica Milarić

Nedelja, April 10, 2011

Antikitera

Kratka priča koju sam napisao na temu ''Moj prvi kompjuter''. Doduše, moja ideja je bila da napišem nešto u stilu ''Naš prvi kompjuter''. 

Antkitera

Ispod masline, Antidos spava, ispružen na mermernoj klupi u dvorištu škole. Bio je previše iscrpljen da pođe kući, umoran na način koji njegov otac moreplovac ne može da prihvati.

– Ruke se umaraju, leđa, noge, ali glava ne – govorio mu je često. Učitelj mu nije dozvoljavao da se obazire na očevo podništavanje.

– Noge i ruke se odmaraju kada sediš ili ležiš, ali um radi uvek – glasio je učiteljev odgovor. U školi, njihovi umovi zaista su stalno radili, ali su s njima radile i ruke.

Ispod masline, Antidos sanja.

Sanja svet gde brojevi plove kao očeva lađa, ali ne morima, već među glavama ljudi. Oni im pružaju smeh, strahove i snove, bogatstva se mere njima, iako zapravo ne postoje. Antidos lebdi s njima, posmatra divne mašine koje ih stvaraju i šalju na ta putovanja. Ti uređaji su svuda: na nebu, ispod zemlje, u domovima i džepovima. Spušta pogled na svoje šake, prekrivene desetinama posekotina koje je zaradio u školskoj radionici. Te šake, shvata on, izgradile su taj svet, stvarnost koja će tek doći.

Gruba učiteljeva ruka budi Antidosa iz sna.

– Dođi, gotovo je – govori mu i vuče ga prema radionici.

Unutrašnjost zgrade osvetljena je samo uljanim lampama, ali Antidos može da vidi. Na sredini masivnog radnog stola stoji kutija, otvorena s jedne strane. Jedan musavi, znojavi učenik bojažljivo prilazi i pažljivo okreće ručicu koja viri iz nje.

Njena utroba, sačinjena od mnogobrojnih zupčanika svih veličina, počinje da se okreće, kao kamičci koje prevrće more. Učitelj vodi Antidosa ka drugoj strani i pokazuje mu dve kazaljke: jedna se okreće iznad kalendara baziranog na Olimpijadama, druga pokazuje nebeska pomračenja.  

– Pogledaj, Antidose, završen je! Prvi veštački um nastao je na našem Rodosu – kliče učitelj.

Antidos se smeši. On je takođe radostan, jer zna da nisu načinili samo veštački um; stvorili su budućnost.

Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me