leadboard premotaj roman Ivica Milarić

Subota, Maj 29, 2010

Manje od Nule i Američki Psiho

Potpuno sam oduševljen Bretom Istonom Elisom - nakon što sam pročitao ''Manje od nule'', pomalo nevoljno sam uzeo roman ''Američki psiho''.
''Manje od nule'' me je vrlo prijatno iznenadio svojim nihilizmom i neverovatno nepristrasnom prazninom pripovedanja gde ništa nije bitno niti mora da ima smisla, kako za likove, tako i za čitatelja. U odnosu na vrlo blaze ekranizaciju koja se fokusira na usiljenu anti-droga poruku, roman je gotovo pravo remek-delo koje sa pravom nazivaju ''Lovac u žitu'' MTV generacije.
Manje od nule Americki psiho
Međutim, film American Psycho me je sasvim oduševio, i nisam baš jako rado uze da čitam njegovu književnu osnovu. Dobro je da nisam odustao: roman daje stvarno neverovatno čitalačko iskustvo i pogled u najmračnije delove čovekove svesti.
Bez obzira na stvarno užasno nasilne segmente lišene svake auto-cenzure, Elis me je mnogo više kupio kompletnim utiskom dela, koje je monotono, repetativno i koje tone sve dublje i dublje u ludilo glavnog lika Patrika Bejtmena i njegovo dvostrukog života brokera krajem ostamdesetih i sadističkog serijskog ubice.

Istovremeno, oduševio me je morbidni humor i relativna lakoća čitanja celina koje imaju, prepostavljam namerno, savršeno nezanimljive teme poput modnih stilova i tada aktuelne muzike. Drago mi je da ne moram više da ga čitam, ali je roman ''Američki psiho'' delo koje ne mogu ni da zamislim kako neko može da stvori, ne zbog šokantnosti, već gotovo neljudskog pristupa svim elementima Bejtmenovog života. I to mislim u najpozitivnijem mogućem smislu.

Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me