leadboard premotaj roman Ivica Milarić

Zabavan rat

Zvuči neverovatno, ali Sulejman nije znao da koristi SMS. Jedan dan se pojavio u garnizonu, i ja sam mu dodeljen kao osmatrač. Osim što sam imao zadatak da tražim mete, čitao sam mu poruke svakodnevno, kako su stizale.
 - Koliko danas?
 - Sedmoro - najavio sam.
 - Važi - klimnuo je i vratio pogled na durbin.
Sunce je pržilo po krovu i nama. Deset spratova niže, na ulicama Dare, revolucija se odvijala uz redovne zvuke: demostracije, vrištanje, zapomaganje, eksplozije i rafale. (Dalje)

Unverzitet debelih

Da se ne lažemo - debeli ste.
Onako, baš ozbiljno debeli.
I još gore, nemate tamnu put, već je vaša koža boje testa koje je ostavljeno na suncu. Bela koža i ogromne količine sala nikako ne idu zajedno, na šta verovatno ne moramo da vam dodatno ukazujemo.

Dok žalite u sebi što niste malo mršaviji, ili se bar pitate zašto nemate babu ili dedu poreklom iz Nigerije, mi, televizijski radnici vaše omiljene medijske kuće, osmislili smo novi rijaliti šou koji će pomoći sa lipidnim problemom.
 (Dalje)

Ne paničite: vaše dete je dvopismeno

Kao svaki normalan, brižan roditelj, čitate dnevnik vašeg deteta. Emotivno ste spremni da pronađete detaljne opise satanističkog orgijanja u koje se vaš sin upušta, hemijske formule za spravljanje teških, sintetičkih narkotika koje vaša ćerka koristi na dnevnoj bazi, ili nešto jednako užasno.

Međutim, sva priprema nije dovoljna za ono što tamo zatičete: umesto seksualnih devijacija i bolesti ovisnosti, vi nalazite nešto još gore.
 (Dalje)

Okupatorske kule i građevinski materijal

Dragi građani,

Eto, nećemo vaše kamenje! Neka je hiljadu puta besplatno, neka hiljadu puta dobijemo nepismene, neverbalne i nelegalne dozvole od vaših gradskih funkcionera, nećemo sada da ga uzmemo!

Da li smo ljutili na vas?
Naravno da jesmo!

Prvo, ko ste vi da nam kažete da ne možemo da rušimo vašu kulu?! I nismo je rušili, već se sama srušila. Većim delom. Mi smo samo malkice rušili, možda jedan ili dva zida, a i oni su već bili srušeni, samo su naši bageri malo pomogli silama prirode, eto, pravite proteste protiv gravitacije!
 (Dalje)

Tviter i Druga Srpska Televizija

Tviter nalog domaće, nacionalne televizije, nazovimo je Druga Srpska televizija.
Tvit upućen na ovaj nalog, sa naloga koji ćemo nazvati NN:

''@DrugasrpskaTV Da naucite dvosmerno da komunicirate. Twitter nije oglasna tabla. Hvala :)''

Odgovor veb redakcija Druge srpske televizije, u nešto dužoj formi:
 (Dalje)

Infekcija Svetog Marka

— I kako stoji naša mukomidoza? — pokušala sam da se našalim.
— Mukomikoza — ispravio me je doktor.
— Da, mukomikoza, prosto ne mogu da zapamtim to ime...
Marko je samo ćutao i gledao negde u daljinu, kao da se priča njega uopšte ne tiče, ćutao i šmrckao poput prehlađenog deteta.
 (Dalje)

Žuti kanarinac ljubavi

Priča koju želim da Vam ispričam je užasna i fantastična, vredna najuzbudljivjih i najmračnijih ispovesti prinčeva, generala, robinja i svih ostalih aktera koju su glumili na pozornici koju zovemo istorija sveta; u predstavi koju zovemo život.
Naravno, priča koju Vam dajem, kao i sve velike priče, bazira se na novčiću oko kog se, čini se, vrti kompletno postojanje, i koji ima dva lica - na jednom se nalazi najlepša emocija poznata živim bićima - ljubav.
Na drugom, njena potpuna suprotnost - mržnja.
 (Dalje)

Ademini ide kući

Siniša ulazi u praznu svlačionicu, i gledao oko sebe. U jednom uglu sedi igrač i bulji u pod. Siniša uzdiše, prilazi polako, otkopčava sako i seda nasuprot njega.

- Vidi, Ademko, moramo da razgovaramo. Ademko, Ademini, kako god da se zoveš. Je li tvoji roditelji nisu razmišljani o nekom lepšem imenu, tipa Lazar, Dušan ili Srbobran? Mnogo je ovo tvoje ime čudno, zvuči kao da je napisano u pogrešnom padežu. Nebitno. Samo primećujem.

Siniša se naginje napred i spušta ruku igraču na rame.
 (Dalje)

Jovanova pank večera

Malo prizora iz jedna aprilske večeri, snimljenih oko centra Novog Sada pomoglo mi je da napišem kratku priču. (Dalje)

''Lažno buđenje'' i Anomalija #1

Anomalija 1# koricePre gotovo 2 godine učestvovao sam na konkursu koji je organizovalo društvo ljubitelja fantastike ''Lazar Komarčić'' - konkurs je bio za kratku priču sa elementima fantastike.

Pre nekoliko dana, zbirka najuspešnijih radova koji su pristigli na isti konkurs je objavljena. Moja priča, ''Lažno buđenje'' ušla je u izbor 18 priča i veoma mi je drago zbog toga. U njoj, priča prati mladog istraživača koji radi na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu i testira novi lek, koji poseduju sposobnost da osobama pruži ogromnu mogućnost istraživanja sopstvenih snova kroz lucidnost. U toku istraživanja, on, međutim, počinje da primećuje prisustvo svoje bivše devojke, koja se nalazi na Novom Zelandu, i to u komi, nakon što je doživela nesreću.

 (Dalje)

Dragi, neozračeni građani

Besmrtnim rečima velike Marije Kiri, sa plutonijumom, uranijumom i ostalim radioaktivnim govnima se ne smemo zajebavati. Mi ovo shvatamo i nama možete verovati, jer mi smo državni radnici, a samim tim i (vrlo verovatno, statistički gledano) vaši partijske kolege. Mi naše državne poslove ispunjavamo veoma ozbiljno, a pogotovu ukoliko uključuju emisiju štetnog zračenja. Koje nema, naravno, govorimo samo hipotetički.

Institut u Vinči, osim što sjajno obavlja posao koji ima nekakve veze sa radiokativnim stvarima i tako time, u poslednje vreme dolazi u žižu javnosti po raznim netačnim medijskim izveštajima. Javno preduzeće Nuklearni objekti Srbije odgovorno tvrdi da nikakvih akcidenata nije bilo, niti da znamo šta tačno ta reč znači, pošto je većina nas završila Ekonomski i Pravni fakultetu ili nekakav privatni menadžment, ali to još uvek nismo priznali pa im računamo samo srednju školu.
 (Dalje)

Udovi

Doktor je pokušavao da pronađe arteriju i zaustavi krvarenje. Čovek je pucao sebi u nogu neposredno iznad kolena. Sačma je samlela kost i mišiće, a sada se koprcao i vrištao dok su zaposleni u hitnoj pomoći činili sve što mogu da ga zadrže u životu. Kako su sekunde tekle, čovek je bio sve mirniji i mirniji.
-    Uskoro ću biti ceo. Glas na telefonu nije lagao – skliznulo je sa njegovih usana zajedno sa malo pljuvačke kada su ga napokon odgurali u operacionalnu salu.
Doktor je obrisao znoj i pošao da zameni krvavu odeću.
Nekoliko časova kasnije, pred kraj njegove smene, izašao je ispred bolnice i pridružio se kliničkom psihologu koji je takođe izašao na pauzu.
 (Dalje)

Pronađi uljeza u predizbornoj pesmi ''Oda radosti''

Pažljivo analizirajte pesmu, posebno tekst, koji ide preko numere ''Oda radosti''. Svaka strofa poseduje jednog ili više uljeza, tojest pojam koji je na neki način ugrozio ili ugrožava perspektivu Srbije u evropskoj porodici.


1. Pariz, London, Madrid, Big Ben, Berlin, Raška, Novi Sad
 (Dalje)

Bokijev Kadet

Sedimo ispred kafane ''Tašmajdan'', pijemo pivo i pričamo o životu. Osim mene, tu je Mirkaš, odeven u njegovu novu, pijačnu Adidas trenerku i jednako pijačne Adidas patike, i Vladan, ceo u teksasu, uz naravno, neizostavne kaubojske čizme, jebale ga čizme.
 - Radoše, ‘ajde donesi nam još tri piva, i piši mi na crtu, keš mi je zastao u robi, nekoj, znaš već kako to ide.
 - Znam, znam - klima Radoš glavom, debeli, krezubi konobar koji je tu radi verovatno od vremena kralja Milana. (Dalje)

Pas, dva psa i svetlo na nebu

Nedavno sam ponovo došao do kamkodera koji sam dobio pre nekoliko godina, i počeo da ga malo nosim sa sobom. Usput, snimio sam neke stvari koje su mi pale za oko, i izmontirao ih u kratak, recimo, film. Oko toga sam potom napisao jednako kratku priču, bez radnje ili zapleta, više nalik na naraciju.  (Dalje)