leadboard premotaj roman Ivica Milarić

Finale

Evo jedne kratke priče sa kojom sa učestvovao na prvom konkursu ''Utkane priče'' koji je 2009 organizovalo udruženje građana Res Polis. Uslov za slanje bio je da priče uključuju jednu ili više lokacija Novog Sada, pa sam se ja odlučio za Dunavski kej, koji je inače moj omiljeni deo grada, a sama reka se često javlja u mojom pričama. 

Na moje beskrajno zadovoljstvo, priču ''Finale'' je žiri ocenio sa 27/30 bodova i tako sam osvojio drugo mesto i mnogo bitnije, objavljivanje u zbirci i prevod na engleski. U globalu, ''Utkane priče'' i Res Polis su stvarno sjajno odradili posao od početka do kraja, a meni je drago da sam deo krajnjeg proizvoda.

 (Dalje)

Nalazač izgubljenog

Evo moje druge zvanično objavljene priče, koja je izašla u kruševačkom nedeljniku ''Grad'' u februaru 2008. Objavljena je preko inicijative koju je pokrenuo Draža sa portala Art-anima.

 (Dalje)

Train ride

Osim na srpskom, sa vremena na vreme napišem nešto i na engleskom. Ovo je jedna priča koju sam napisao na temu ''100 years from now'' za konkurs za kratku priču (do 300 reči) časopisa New Scientist. Neke od pobednika možete da pročitate ovde.

 (Dalje)

Krvavi Meridijan i Objava broja 49

U poslednjih nekoliko meseci pročitao sam dva romana koja su me potpuno oduševila. Jedan je KRVAVI MERIDIJAN Kormaka Mekartija, a drugi je OBJAVA BROJA 49 Tomasa Pinčona.

 (Dalje)

Spašen od strane njih

U očaju zbog nedostatka ideja, pre desetak dana napisao sam ovu minijaturnu priču. Nisam tačno znao šta hoću, a rezultat je nekakav polu-satirični hibrid, nastao dok sam se lomio šta da pišem za konkurs ''Lazar Komarčić''. Obično ne volim ovakav tip priča, a sada ih i ja pravim. Ironije li.

 (Dalje)

Beg kroz Telep

Ovo priča je druga polovina mog kompletnog horor opusa.

Kombinacija naučne fantastike/fantastike/horora se uglavnom posmatra kao vrlo kompaktna celina, ali za mene lično, NF segment tog trojstva je oduvek bio dominantan.
Takođe, nikada nisam previše čitao knjige iz žanra - većina ljudi koje poznajem i koje horor zanima od malih nogu su se upecali na Stivena Kinga. Na mene, veći utisak su ostavljali pisci poput Hauard Lavkrafta i Klajva Barkera. Ni njihovih dela nisam pročitao ne-znam-koliko, ali taj suptilniji, neuhvatljiviji i bizarniji horor me je uvek više privlačio od ''doš'o đavo u grad'' kingovskih zapleta (izvinjenje fanovima Kinga).
''Beg kroz Telep'' sam napisao za konkurs eniaroyah portala za horor priču i nije prošla baš dobro kod čitalaca. Većinska zamerka bila je činjenica da za mnogo njih ''ovo nije horor priča''.
Valjda su u pravu.

 (Dalje)

Moje bla-bla na tribini u Rex centru

26. marta sam, zajedno sa dva drugara iz Photon Tide-a, udruženja za popularizaciju naučne fantastike i savremene nauke, nastupao na u okviru projekta "FAN ART: Čista ljubav" u beogradskom Rex centru. U mom delu tribine, govorio sam o motivima iza pisanja fan fikcije i fantastike.
 (Dalje)

Iseći ili znati

Ovo je još jedna minijaturna priča, nastala za jedan od nekoliko prošlogodišnjih konkursa koji su tražili priče kraće od 1800 slovnih mesta. Ovu nikada nisam ni poslao, a skroz sam zaboravio zašto.

 (Dalje)

Moj Domino dan

Ovo je priča koju sam napisao pre neke 2 godine, nakon što sam na TV-u gledao prenos ovog događaja. Iako nisam nešto super-zadovoljan kako je ispala, planiram da je u narednoj zbirci priča ubacim u segment koji ću nazvati ''Krila i kopita''(isekao sam tekst da bi bio lakši za čitanje na monitoru, ali ne bi trebalo baš ovako da izgleda).
Fascinacije sa Faust-motivom nikada previše.

 (Dalje)

Crveni konac

U stvari, želeo sam da objavim priču koju su upravo završio za ovaj konkurs, ali budući da se šalje pod šifrom, to možda nije najpametnija ideja. Zato stavljam jednu od mojih retkih priča koja vuče ka hororu, napisanu prošle godine za konkurs neke biblioteke, više nisam siguran koje. Nije prošla pa sam zaboravio, ali mislim da su me nazvali na mobilni da mi jave to, kao i da me pozovu na svečanu dodelu. Lep gest, u svakom slučaju.

 (Dalje)

Dve kratke priče

Obe su napisane za ediciju ''Najkraće priče 2008'' izdavačke kuće Alma. Uslov je bio da svaka priložena priča ne prelazi 1800 slovnih mesta, što je veoma, veoma malo. Nisam suviše zadovoljan rezultatom, ali pisanje ovako super-kratkih dela je solidno izazovno i zabavno. Pokušajte da pogodite koja je ušla u zbirku.  (Dalje)

Kratka, topla leta

Nakon više meseci, napravio sam pauzu od naučne fantastike i vratio se relativnom realizmu u priči ''Kratka, topla leta''. Napisao sam je za konkurs “Gradska knjižnica”, pa se nadam da će ući u izbor. Ako osetite potrebu, prokomentarišite.

 (Dalje)

Dok razmišljam kako ću sve ovo organizovati...

... evo jedne kratke priče. Obično dela govore bolje od umetnika, verujem da nije drugačije ni u mom slučaju.
 (Dalje)

Ovo je

blog autora Ivice Milarića, tojest mene. Više o meni i mojim delima kasnije, verovatno mnogo kasnije...

«Prethodni   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13