leadboard premotaj roman Ivica Milarić

Četiri godine, roman No. 2

Simbolično, četiri godine od prvih rečenica, večeras završavam drugo čitanje mog drugog romana po imenu ''Četiri godine''. U pitanju je triler-fantastika koja počinje oko misterije dvostrukog ubistva, ispričan iz više perspektiva. Trenutno, roman čini 65 hiljada reči, tojest 370 000 slovnih mesta. Smile
Lakši deo posla je gotov. Sada dolazi mnogo, mnogo teži deo: pokušati isti plasirati nekoj izdavačkoj kući. Poželite mi sreću, trebaće mi.

Ukoliko vas je ovo zainteresovalo, ispod se nalaze prva dva poglavlja nelektorisane verzije (slovne i gramatičke greške prisutne) romana, pa bacite pogled.

 (Dalje)

Intervju povodom zbirke Novosadska zadovoljstva

Hvala Ljilji i emisiji ''Sve je lako kada si mlad'' na razgovoru i ovom segmentu. :)


Novosadska zadovoljstva u dodatku Blic Knjiga

Prošli vikend je u nedeljnom dodatku dnevnih novina Blic izašao prikaz moje zbirke priča Novosadska zadovoljstva - i ja sam veoma, veoma zadovoljan! Smile Prenosim kompletan tekst:
 (Dalje)

IZNUTRA - Goran Segedinac

Ivica Milaric Toshiba konkurs 2 mesto

Danas sam saznao da Goranu izlazi prva zbirka priča! Mi smo se upoznali prošle godine u okviru škole kreativnog pisanja, i od tada sam imao priliku da pročitam neke njegove priče, ali i da dobijem uvid u njegov način rada - mislim da je sjajno što je dobio priliku za samostalno delo.


Prema onom što znam o njegovom stilu, ovo delo bi trebalo da bude sastavljeno od priča suptilnog, ali vrlo uznemiravajućeg horora.

Izdavač je VEGA media, a zbirka bi trebala da izađe do početka Beogradskog sajma knjiga, a nešto više detalja o zbirci i Goranu pročitajte na stranici Art-Anima foruma.

Budite u toku sa Goranovim književnim aktivnostima na njegovom blogu - www.goransegedinac.blogspot.com

Gorane - bravo!

Novosadska zadovoljstva

1Konačno, proces prenošenja zbirke priča ''Novosadska zadovoljstva'' u e-oblik je počeo! Ukratko, 2009. godine dobio sam nagradu ''Đura Đukanov'' Narodne biblioteke u Kikindi za najbolju neobjavljenu zbirku priča.

Sama nagrada je štampanje iste zbirke u tiražu od 350 primeraka, a više detalja o njoj pročitajte i poslušajte ovde.

Sada, skoro 12 meseci od tog događaja (nedavno je objavljen i dobitnik za ovu godinu), odlučio sam da zbirku prebacim na net i čitanje iste omogućim svima.
Trenutno, prebacujem priču po priču na Facebook stranicu ''Novosadska zadovoljstva''; proces bi trebao da bude gotov u narednih 7 dana. Nakon toga, celokupno delo ću postaviti na nekom file sharing servisu kao word i/ili PDF dokument.

Dok se to ne desi, a ukoliko posedujete FB nalog i želite da vidite o čemu se radi, bacite pogled ovde!

Rezultati konkursa za najbolju SF&F priču Lazar Komarčić

Ne, nije moja priča pobedila, ali jeste uzela prvo dvocifreno mesto! Smile
Međutim, u ovoj konkurenciji, srećno i zadovoljno uzimam br. 10. Sve čestitke pobednici, po ocenama je očigledno napisala više nego odličnu priču, ali i svim drugim učesnicima.

 (Dalje)

Toshiba konkurs i drugo mesto

U konkurenciji 80+ dela stiglih na konkurs kompanije Toshiba, drago mi je da mogu da kažem da je moja priča ''Mehanička reakcija'' osvojila 2. mesto.
Pitanje na koji način bi samosvesni uređaji poput računara posmatrali interakciju sa čovekom me je oduvek zanimala, a tema konkursa ''Divlji dani mog laptopa'' delovala mi je odlično za istu.
Hvala kompaniji Toshiba i žiriju, piscu Marku Vidojkoviću. Laughing

Ivica Milaric Toshiba konkurs 2 mesto

Južnjaci, marš!

Pregledajući katalog kuće Rende, slučajno sam nabasao na roman ''Južnjaci, marš!'' slovenačkog autora Gorana Vojnovića. Ništa nisam znao ni o autoru ni o knjizi, ali sam je pročitao za dva dana i na mene je ostavila sjajn utisak.
U njemu, Goran daje životnu priču mladog Marka, tinejdžera koji živi u delu Ljubljane naseljenom radnicima iz južnih republika SFRJ. Raspadom iste, oni su ostali u Sloveniji, rastrzani između nove zemlje i stare domovine.
Stil je jednostavan, vulgaran i savršeno prikladan za naraciju iz perspektive glavnog lika dok sa prijateljima gluvari ispred zgrade ili kroz introspekciju i sećanja istražuje mentalitet Južnjaka koji ga okružuju i odbijanje moderne Slovenije da ih u potpunosti prihvati, dok oni istovremeno odbijaju nju.
Šaljivo, zarazno i vrlo, vrlo direktno.

 

Povratak u SSAD

Alternativna istorija je za mene uvek bio super-zanimljiv žanr u svim svojim inkarnacijama. Bilo da je druga, prilično narkotično obojena vizija sveta posle pobede Nemačke u Drugom Svetskom ratu, nestanak engleskog protestantizma ili apsolutno sjajna vizija sveta bez Evropske dominacije, smišljanje prošlosti koja se nije dogodila je sjajna stvar.

Zato mi je vrlo drago da će kuća Paladin uskoro objaviti ''Povratak u SSAD''. Kombinacija stvarne američke kulture 20. veka oblikovane komunističkom revolucijom deluje kao nešto što može da bude sve osim nezanimljivo.
Jedna od priča iz knjige objavljena je online i bavi se potragom Eliota Nesa i Melvina Pervisa za misterioznom anti-komunističkom figurom Toma Džouda. Priča je odlična i jako dinamična, a možete da je pročitate na stranici sajta Art-anima.

Blizzard konkurs

Ranije sam spomenuo da mi je pisanje scenarija za igre jedan od snova, a Blizzard izgleda kao savršena kompanija za takav posao. Zato ću morati da učestvujem na ovom konkursu, iako samo mogu da zamislim kakva će biti konkurencija.Doduše, uz dobru ideju, malo čitanja Starcraft kanona, mnogo verzija i uz prave povratne informacije, ko zna...

Atlasovo poslednje delo u novom Emitoru

Nakon solidnog broja meseci pisanja i neobjavljivanja, drago mi je da moja priča ''Atlasovo poslednje delo'' ulazi u novi broj časopisa Emitor. Ako želite, možete da bacite pogled na prvu celinu ove duge-kratke priče ispod, a ovde se detaljnije informišite o časopisu i mogućnostima za nabavku istog.

 (Dalje)

Dva A

Budući da gotovo 10 godina igram Teksas Holdem poker, napisao sam ovu priču kao omaž, bar što se mene tiče, savršenoj igri. Možda nije dobila baš najlaskaviji prikaz, ali ukoliko je neko igrao, mislim da može da prepozna jedan, verujem svim igračima vrlo poznat trenutak.

 (Dalje)

Manje od Nule i Američki Psiho

Potpuno sam oduševljen Bretom Istonom Elisom - nakon što sam pročitao ''Manje od nule'', pomalo nevoljno sam uzeo roman ''Američki psiho''.
''Manje od nule'' me je vrlo prijatno iznenadio svojim nihilizmom i neverovatno nepristrasnom prazninom pripovedanja gde ništa nije bitno niti mora da ima smisla, kako za likove, tako i za čitatelja. U odnosu na vrlo blaze ekranizaciju koja se fokusira na usiljenu anti-droga poruku, roman je gotovo pravo remek-delo koje sa pravom nazivaju ''Lovac u žitu'' MTV generacije.
Manje od nule Americki psiho
Međutim, film American Psycho me je sasvim oduševio, i nisam baš jako rado uze da čitam njegovu književnu osnovu. Dobro je da nisam odustao: roman daje stvarno neverovatno čitalačko iskustvo i pogled u najmračnije delove čovekove svesti.
Bez obzira na stvarno užasno nasilne segmente lišene svake auto-cenzure, Elis me je mnogo više kupio kompletnim utiskom dela, koje je monotono, repetativno i koje tone sve dublje i dublje u ludilo glavnog lika Patrika Bejtmena i njegovo dvostrukog života brokera krajem ostamdesetih i sadističkog serijskog ubice.

Istovremeno, oduševio me je morbidni humor i relativna lakoća čitanja celina koje imaju, prepostavljam namerno, savršeno nezanimljive teme poput modnih stilova i tada aktuelne muzike. Drago mi je da ne moram više da ga čitam, ali je roman ''Američki psiho'' delo koje ne mogu ni da zamislim kako neko može da stvori, ne zbog šokantnosti, već gotovo neljudskog pristupa svim elementima Bejtmenovog života. I to mislim u najpozitivnijem mogućem smislu.

Mapa za StarCraft 2: Call of Ancestor

Uz drugara Mladena, ili DieHard-a sa foruma PhotonTide pre nekoliko nedelja dobio sam mogućnost da ispunim dečački san i pišem priču, tačnije zaplet i dijaloge za igru. OK, nije baš pravo-pravo, pošto sam učestvovao u pravljenju mape za novi StarCraft 2.

Iako sam igrao original, nisam bio nikada dovoljno upozant sa takozvanim Starcraft lore - drugim rečima, morao sam malo da istražujem frakcije i istoriju ove zaista fantastične franšize. Rezultat je prva mapa onoga što bi trebalo da postane mini-kampanja po imenu ''Call of Ancestors''.
Uz pomoć drugih ljudi iz Photon Tide-a, snimili smo i glasove za likove, a evo kako sve izgleda kao finalni proizvod:

Već sam se bacio na pisanje nastavka priče. Bilo bi sjajno raditi ovo neko vreme profesionalno.

Klub umjetnosti "Tanja & prijatelji"

Ovo deluje zanimljivo: Facebook konkurs za pesme i priče. Ako sam dobro razumeo, inicijativu je pokrenula pesnikinja Tanje Zubčević-Alečković kao vid alternativnog objavljivanja mladih autora. Da ne bi davio i prepričavao, evo propozicija konkursa i opširnije priče.
Jasno, glavna akcija će se odvijati na istoimenoj FB fan strani.

Ako imate nešto, pošaljite. Ukoliko Tanji i ekipi pođe za rukom da ovo dovoljno i na pravi način promovišu, zbirka će vrlo verovatno ugledati svetlo dana u prilično tmurnoj ex-yu izdavačkoj atmosferi. Međutim, bez unapred garantovanog novca, malo toga je sigurno...
Kako se vama čine ovakve amatersko-volonterske inicijative?

«Prethodni   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13  Sledeći»